Υπεριώδης Ακτινοβολία UV - Τι πρέπει να γνωρίζετε - Exposure Sunglasses

Υπεριώδης Ακτινοβολία UV - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η υπεριώδης ακτινοβολία δεν είναι πάντα κακή. Σε μικρές δόσεις, μας βοηθά να παράγουμε βιταμίνη D που χρειάζεται το σώμα μας. Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν οι ακτίνες UV έρχονται συχνά σε επαφή με το δέρμα μας. Tα αποτελέσματα μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα και επιζήμια. Αυτά τα αποτελέσματα εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου όταν το δέρμα μας δεν είναι προστατευμένο. Εδώ είναι ακριβώς τι πρέπει να γνωρίζετε για την υπεριώδη ακτινοβολία, πώς μας επηρεάζει και πώς να διατηρήσετε το δέρμα σας και τα μάτια σας ασφαλή!

Οι ακτίνες UV διασπώνται σε 3 διαφορετικές ζώνες: UVA, UVB και UVC. Τα μήκη κύματος UV ποικίλλουν σε μέγεθος και διαφέρουν ως προς τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν το δέρμα και τα μάτια μας.

Η UVC είναι η συντομότερη και όχι αρκετά μεγάλη για να φτάσει στο δέρμα μας. Οι ακτίνες UVB έρχονται σε επαφή με το εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Η ακτινοβολία UVA διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα, μέχρι τα εσωτερικά στρώματα.

Παρακάτω θα βρείτε την ανάλυση:

 1. Ακτινοβολία UVC

Οι ακτίνες UVC είναι στην πραγματικότητα οι ισχυρότερες, αλλά απορροφώνται κυρίως από το ατμοσφαιρικό όζον. Συνήθως δεν είναι καταστροφικές για το δέρμα μας.

 2. Ακτινοβολία UVΒ

Οι ακτίνες UVB φτάνουν πέρα από τη στιβάδα του όζοντος στα επιφανειακά στρώματα του δέρματός μας. Είναι η πιο διαδεδομένη αιτία της ερυθρότητας, του ηλιακού εγκαύματος και του καρκίνου του δέρματος. Αυτές οι ακτίνες μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στο DNA στα κύτταρα άμεσα και να είναι ένας από τους κύριους ένοχους για τον καρκίνο του δέρματος.

Οι πιο σημαντικές ώρες για να παραμείνετε προστατευμένοι είναι τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ.

 3. Ακτινοβολία UVC

Οι ακτίνες UVA διαπερνούν το δέρμα τη βαθύτερη από τις 3 διαφορετικές ακτίνες. Φτάνουν βαθιά στο δέρμα και είναι η κύρια αιτία γήρανσης, ρυτίδων, χαλαρού δέρματος και ηλιακών κηλίδων. Δεν είναι ο νούμερο ένα ένοχος, αλλά μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στο DNA, που τελικά μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος.

Οι ακτίνες UVA είναι παρούσες όλο το χρόνο και όλες τις εποχές. Είναι σε θέση να αναπηδούν από ανακλαστικές επιφάνειες όπως το νερό, συμπεριλαμβανομένων υγρών και πάγου ή χιονιού. Είναι ζωτικής σημασίας να βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας και τα μάτια σας προστατεύονται είτε είναι καλοκαίρι είτε χειμώνας, μέρα ή ακόμα και νύχτα.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να παραμείνετε προστατευμένοι:

  1. Επιλέξτε ένα καπέλο ή ρούχα UPF 50 για να διατηρήσετε το δέρμα σας ασφαλές και προστατευμένο από τις βλαβερές ακτίνες UV. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό για τις πιο ζεστές στιγμές της ημέρας (10 π.μ. - 4 μ.μ.)
  2. Θυμηθείτε να είστε προσεκτικοί ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες για τις ακτίνες UVA και να είστε προστατευμένοι όταν κάνετε σκι ή σνόουμπορντ. (Οι ακτίνες UVA μπορούν να αντανακλούν το χιόνι ή τον πάγο.)

Πάντα να θυμάσαι,

Αποκλείστε τον ήλιο, όχι τη διασκέδαση!

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Νεα Κολεξιον - Καλοκαίρι 2024

1 από 25
1 από 6

Follow us on IG @exposure_sunglasses